FUNDACIÓ UNIVERSITÀRIA DEL BAGES

INFORMACIÓ GENERAL: Ús Docent i Hospitalari, Manresa (2010-2012). Superfície total: 3780 m2.

EL CLIENT: Fundació Universitària del Bages. L’edifici acull tant la seva activitat assistencial com docent, amb espais especialment pensats per a la simulació clínica. Arquitecte participants: Manciñeira & Pares. L’equipament disposa de 7 consultes per a l’atenció de logopèdia; 3 consultes de fisioteràpia i sala de treball actiu; 3 consultes de quiropodología, sala d’exploració podològica, sala d’exploració biomecànica i tallers; i un bloc quirúrgic per a cirurgia ambulatòria i sala de reanimació.

EL DESAFIAMENT: Convivència ús docent i hospitalari. En la construcció de l’edifici, es va apostar decididament per la creació d’espais de simulació clínica d’alta complexitat tecnològica. La simulació clínica és una eina pedagògica d’aprenentatge i avaluació, basada en la pràctica reflexiva-experimental que suposa una transformació profunda de la manera d’entendre la formació dels professionals de la salut.

Als espais de simulació, es recrea una situació molt similar a la real (habitació d’hospital, consulta, box d’UCI…), però segura tant per al pacient com per al professional, situació en què se situa l’estudiant en un cas concret i on ha d’actuar tal com ho faria en la realitat. Els espais de simulació estan equipats amb equips de gravació per enregistrar l’actuació, així com, d’espais d’observació annexos que permeten fer el ‘debriefing’ posterior.

LA SOLUCIÓ: Know how i especialització en instal·lacions especials. El quiròfan de l’edifici disposa de totes les instal·lacions específiques de climatització i il·luminació normatives, així com, els equipaments de gasos medicinals hospitalaris com la instal·lació d’oxigen, instal·lació d’aire medicinal, Instal·lació de buit i, Instal·lació de nitrogen. Els equips de simulació per als alumnes, també són un equipament amb unes necessitats d’instal·lació molt específiques.

RECONEIXEMENTS: Titulacions oficials avaluades per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya. Disposa d’una Unitat de Qualitat, creada el març de 2009, que treballa de manera coordinada amb l’Àrea de qualitat de la UVic-UCC.