JSS a fons: Edifici mixt d’habitatges socials i allotjaments temporals al carrer Tànger

Avui a ‘JSS a fons’ us presentem l’edifici mixt d’habitatges socials i allotjaments temporals situat al carrer Tànger de Barcelona. JSS ha participat desenvolupant projectes d’instal·lacions en aquesta edificació dissenyada per l’estudi d’arquitectura Coll-Leclerc i que ja ha guanyat el premi AVS al millor habitatge social d’Espanya.

Es tracta de la primera vegada que a Barcelona s’han combinat 2 programes habitualment separats: els habitatges protegits i els allotjaments temporals per a persones amb risc d’exclusió social. Així doncs, el projecte havia de respondre a necessitats molt concretes.

Amb la intenció de generar espai públic, es va dissenyar un carrer interior que separa i alhora relaciona els diferents elements. És en aquest carrer interior on també s’organitzen els accessos i comunicacions, permetent la ventilació creuada.

Una de les característiques principals dels habitatges és que totes havien de ser exactament iguals, no hi ha diferències ni en l’orientació ni en el temps de sol, d’aquesta manera s’aconsegueix fomentar la inclusió social i dignificar els allotjaments sense augmentar el cost.

En l’àmbit de les instal·lacions busquem una ventilació i captació solar òptima. A més els jardins d’hivern que cobreixen un 23% de la demanda de calefacció a l’hivern. Això es complementa amb sistemes d’alta eficiència com la aerotèrmia i sistema de recuperació de calor per ventilació de doble flux aconseguint així una certificació energètica A per a l’edifici acabat.